Vad är en e-kurs och vilka är fördelarna?

Intresset för e-kurser och e-learning/e-lärande har stadigt ökat men pandemin har helt klart snabbat på takten. Enligt siffror från Statista och Forbes så beräknas den globala e-learningsmarknaden gå från 107 miljarder dollar 2015 till ofattbara 370 miljarder dollar 2026.

Men vad är då en e-kurs och varför är det så hett?

Vad är en e-kurs?En e-kurs, eller en onlinekurs som det också kallas, är en kurs där undervisning sker online på dator, surfplatta eller mobil i stället för att man möts fysiskt. Kursen kan innehålla olika element såsom text, bild, bildspel, video, quiz, slutprov etc.

Det finns många fördelar med e-kurser. Kursdeltagaren bestämmer själv när, var och hur den vill ta del av kursen. Inlärningen är alltså inte, som traditionell utbildning, bundet av tid och rum. Den som utbildar kan enkelt utbilda stora mängder av människor vilket gör det väldigt kostnadseffektivt. Det är miljövänligt eftersom ingen behöver resa någonstans. Inga fysiska läromedel behöver köpas in och ingen lokal behöver ställas i ordning.

Lär man sig något på en e-kurs?

Lär man sig något?Man kan fråga sig om man verkligen lär sig lika bra som om man hade gått en traditionell utbildning/kurs. Svaret är ja och det kan till och med vara så att man lär sig mer på samma tid. Det globala IT-bolaget IBM satsar mycket pengar på att utbilda sin personal över hela världen, vilket har gjort att e-kurser passar väldigt bra för deras organisation. IBM ville se om de skulle satsa mer pengar på e-kurser eller gå tillbaka till traditionell utbildning öga mot öga. Resultatet chockerade företagsledningen då de upptäckte att de som gick e-kurser lärde sig fem gånger mer material för varje timmes träning. Detta ledde till att de anställda kunde komma tillbaka till sitt arbete snabbare vilket sparade företaget mycket pengar.

Blended learning, vad är det?

Självklart kan vissa ämnen göra sig bättre som traditionell kurs till exempel kurser där det ingår praktiska moment av något slag. Man kan då med fördel välja så kallad blended learning, vilket innebär en kombination av lärarledd kurs och e-kurs. Fördelen med att låta den teoretiska delen vara en e-kurs är att kursdeltagarna kan komma väl förberedda till den praktiska delen av kursen. En e-kurs inbjuder till att man enkelt kan repetera och gå tillbaka om och om igen.

Källor:

https://markinstyle.co.uk/elearning-statistics/

https://e-student.org/what-is-e-learning/

https://elearningindustry.com/top-elearning-statistics-2019

https://www.edsurge.com/news/2021-11-22-the-microlearning-moment-in-workplace-learning

Vill du ha en demo i 1 månad?

Fel: Kontaktformulär hittades inte.

Snabbanslutning